icon Video

Missie Styno (11): Als ecoloog de wereld mooier maken

Later als ik groot ben...

... wil ik het allerliefste ecoloog worden, aldus de 11-jarige Styno. Hij vindt de natuur gaaf en wil graag meer weten over zijn 'droombaan' als hij later groot is. Styno wil de natuur beschermen en hij is benieuwd of hij de wereld een beetje mooier kan maken met zijn ideeën. Bij Antea Group geloven wij in die passie! Daarom verrast Jochem van Gelder hem en gaat hij een dag op pad met Styno en onze ecoloog Jurriën. Samen met Jochem van Gelder beleeft hij een leerzame snuffelstage in ons eigen bos- en natuurgebied Landgoed Alvershool.

Wat doet een ecoloog?

Als ecoloog bestudeer je planten en dieren en kijk je naar de verhouding tussen mens en natuur. De natuur is heel belangrijk voor ons want het geeft ons materialen om bijvoorbeeld huizen van te bouwen. Ook geeft het ons eten en drinken. Dat krijgen we allemaal niet voor niks. Het is belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. En dat staat de laatste tijd behoorlijk onder druk. We zijn met veel mensen op aarde, we consumeren graag (veel) en houden bijvoorbeeld van reizen. Dat heeft allemaal impact op de natuur. Een ecoloog probeert hierin het juiste evenwicht te bewaken.

Het juiste evenwicht bewaren om de natuur te beschermen, dat is de missie van onze ecologen.

Op onderzoek uit

Ecoloog Jurriën voert samen met Styno verschillende onderzoeken uit in het bos. Zo doen ze onderzoek naar de beschermde salamander: Welke maatregelen moeten we hier nemen om hem te helpen? Hierna is het tijd voor een Bomen Effect Analyse (BEA). Jochem en Styno lopen met Jurriën door het bos en bekijken welke bomen nog gezond zijn en welke niet. Niet elke zieke boom hoeft namelijk gekapt te worden. Zo'n boom kan dan nog steeds een belangrijke functie hebben. Bijvoorbeeld als schuilplaats voor beschermde diersoorten. Jochem en Styno zoeken naar schimmels, kapotte barsten, wondjes en boomvocht. Ook kijken ze of er vleermuizen in de bomen leven. Tot slot controleren ze de speciaal opgehangen kasten voor vleermuizen. Vleermuizen zijn namelijk beschermd en een ecoloog helpt om de populatie in stand te houden.

Bekijk Water & Ecologie vacatures