icon Nieuws

Peilbuizen verwijderen: goed voor milieu en maatschappij

Peilbuizen uit de bodem verwijderen met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is de kern van het initiatief ‘Tweede leven peilbuizen’, waarmee Antea Group een win-win-situatie voor mens en milieu creëert. Het initiatief werd warm onthaald door de gemeente Den Haag en zo ontstond deze eerste prachtige samenwerking.

'Tweede leven peilbuizen'

Ieder jaar verdwijnen er vele honderden peilbuizen in de bodem. "Daar doen ze dienst als hulpmiddel bij bodemonderzoeken en het peilen van de grondwaterstand. Maar dat de buizen vervolgens in de bodem achterblijven, is onwenselijk en niet milieuvriendelijk", vertelt projectmanager Tonnie Lindeman. En dus startte ze samen met haar collega Lisa de Ruiter het initiatief ‘Tweede leven peilbuizen’. Daarbij helpt Antea Group organisaties met het verwijderen van gebruikte buizen, om deze vervolgens te recyclen.

Goed voor de maatschappij

Via een sociaal ontwikkelingsbedrijf - dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt aan passend werk - leerden we Edward kennen. Edward werd gekoppeld aan veldwerker Tomas Wolkers, met wie hij samen aan de slag zou gaan. “Er was een bijzondere chemie tussen Tomas en Edward”, vertelt Ruth Eschweiler, die als HR-partner bij het project betrokken was. “Tomas is vanwege rugklachten helaas niet in staat om de peilbuizen zelf te verwijderen, maar kon Edward wel uitstekend aansturen en begeleiden. Het mooie is dat Tomas 15 jaar ervaring heeft als vrijwilliger in de gehandicaptenzorg. Het geduld waarmee hij Edward begeleidde, was prachtig om te zien. Ze hadden er allebei zichtbaar plezier in.”

Ruim 1.100 meter aan peilbuizen

Met een elektrische Renault Kangoo reden Tomas en Edward samen door Den Haag. Verspreid over tien werkdagen oogstten ze in totaal 120 peilbuizen in de Jasmijnstraat, de Columbusstraat en de Newtonstraat. Samen zijn de buizen goed voor een lengte van 1.125 meter, ruim een kilometer lang dus! Alle buizen die Tomas en Edward samen hebben verzameld, keren weer terug naar de leverancier. Via het Buizen Inzamel Systeem (BIS) worden ze vervolgens verwerkt tot granulaat voor een nieuw product.

Vaker peilbuizen verwijderen

Lindeman noemt het initiatief zeer geslaagd: “We willen het verwijderen van gebruikte peilbuizen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt standaard in onze dienstverlening implementeren. Ook andere organisaties die op deze manier iets goed willen doen voor mens en milieu kunnen ons hiervoor benaderen. Daarnaast willen we graag onderzoeken of we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook bij andere projecten kunnen betrekken. Het is zo waardevol om op deze manier iets voor mens, milieu en maatschappij te kunnen doen!”