Deel deze pagina
Delen via:

Stage: Deformatie van kunstwerken meten met Data Science

Locatie: landelijk

 

In de ingenieurswereld doen wij veel met 'kunstwerken' in de buitenruimte, dit zijn objecten zoals bruggen, kademuren, en dijken. Niet alleen ontwerpen en bouwen we deze, maar moeten we deze o.a. ook goed in de gaten houden dat deze niet teveel bewegen. Het bewegen (van onderdelen) van deze objecten t.o.v. van de omgeving noemen wij deformeren. Deformatie kan leiden tot schade, teveel schade kan de functionele eisen van dergelijke kunstwerken ondermijnen.

Fotogrammetrie is een techniek die van foto's van objecten, een 3-D puntenwolk maakt van het object. De onderliggende wiskunde zoekt naar een oplossing waarin camera parameters en de 3-D posities van herkenbare punten van het object geoptimaliseerd worden.

Wij hebben op dit moment twee studentenprojecten uitstaan op dit onderwerp. De exacte invulling van je stageopdracht vullen we samen nader in op basis van jouw interesses en vaardigheden. Naar verwachting is de duur van de stage 10-20 weken en vragen we om een inzet van minimaal 2 dagen in de week. Ben jij bezig met je Wiskunde WO Bachelor of Master en op zoek naar een uitdagende stage? Lees dan snel de twee opdrachten door!

 

Wiskunde: Het onderscheiden van ruis, fouten en deformatie

Puntenwolken resulterende uit fotogrammetrie technieken bevatten diverse bronnen van fouten. De geometrische relaties tussen pixels op foto's en coordinaten van punten op het object wordt beinvloed door diverse vormen van ruis. Het opbouwen van een puntenwolk is een iteratief proces op basis van deze ruis-gevoelige geometrische relaties. Dit leidt tot fouten in puntenwolken die niet simpelweg als ruis bestempeld kunnen worden.

Bij het vergelijken van twee foutgevoelige puntenwolken is het uitdagend om de fouten in de puntenwolk te onderscheiden van deformaties die hebben opgetreden in het object. Het kwalificeren en kwantificeren van deze fouten is een belangrijk onderdeel om met zekerheid te zeggen wat deformatie is en wat niet.

In deze studentenopdracht leer je alles over deformaties van kunstwerken en ga je een diepe duik nemen in de wiskunde van de nieuw ontwikkelde meetmethode. Je gaat samen met het team werken aan een methode om de fouten en deformaties in de resultaten te kwalificeren en kwantificeren.

 

Computer Science: Automatisering analysemethode

De nieuwe methode is succesvol getest in diverse projecten. In de huidige staat heeft het echter nog veel handmatig werk nodig.

In deze studentenopdracht ga je alles leren over de nieuwe methode en ga je een diepe duik nemen in de fotogrammetrie techniek en de vergelijkingsmethoden, en de bijbehorende tooling die hiervoor gebruikt wordt. Je gaat in het team meehelpen het proces hieromtrent te automatiseren.

 

Interesse? Laat het weten!

Vertel ons in een motivatie en cv wat je te bieden hebt, wat je ambities zijn en welke ervaring je hebt. Als je vragen hebt, bel of app dan met Marije de Vries 06 - 57 99 56 67.