Deel deze pagina
Delen via:
31-10-2018

Solliciteren eng? Welnee!

solliciteren eng? welnee!

Voorkom deze 10 fouten en maak een goede eerste indruk.

1. Spelfouten
Taal hoeft dan niet echt jouw ding te zijn, toch is het maken van een spelfout in een sollicitatiebrief not done. Het getuigt van laksheid. Als je moeite hebt met spelling, neem dan de moeite om iemand in je omgeving naar jouw sollicitatie te laten kijken. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een spelfout in je brief het oordeel van de lezer en de overtuigingskracht beinvloedt.

2. Je cv kopieren
Als het goed is, vertelt je cv welke opleidingen en werkervaring je hebt. Je hoeft dus niet in je sollicitatiebrief de hele rits op te sommen. Je brief moet echt wat toevoegen. Bijvoorbeeld door je werkzaamheden toe te lichten of in te gaan op je vaardigheden. Maak dit ook concreet met voorbeelden. Benoem niet alles, maar pik eruit wat voor de functie relevant is.

3. De naam van de geadresseerde verkeerd spellen
Een zo mogelijk nog grotere dooddoener. Behoeft vast geen uitleg!

4. 'Ik ben een perfectionist'
Als we zouden moeten afgaan op sollicitatiebrieven, dan is heel Nederland gevuld met enorme perfectionisten die 'heel moeilijk iets uit handen kunnen geven'. Ook een bekende dooddoener: zeggen dat 'de functie je op je lijf is geschreven'. Bedenk een eigenschap die jou echt typeert. Vraag anders aan een goede vriend of familielid welke eigenschap bij jou past.

5. Copy-pasten
De beste brieven zijn maar naar een bedrijf gestuurd. En dat lees je terug in de brief. Solliciteren is maatwerk, elke functie en bedrijf is anders dus verdient ook een eigen brief. Natuurlijk kun je wel elementen uit je brief hetzelfde laten zodat je niet steeds vanaf het begin hoeft te beginnen.

6. Smileys
Niet doen, want terwijl jij je brief van enig nonchalance denkt te voorzien met een :P, denkt de ontvanger dat hij met een kleuter te maken heeft.

7. Vriendjes aanhalen
Ken je iemand binnen het bedrijf waar je solliciteert? Noem dit niet in je brief. Het gaat immers om jou. En het casual aanhalen van eventuele vrienden van het bedrijf dat je schrijft, geeft je allesbehalve een goede look. Bewaar de 'oh joh, ken jij die ook?!' maar voor de bedrijfsborrel.

8. Op alle kanalen vragen of de sollicitatie is binnengekomen
Twitter, LinkedIn, Facebook, mail of per telefoon: hou het bij een kanaal, dat is genoeg. Je bent natuurlijk erg nieuwsgierig of je door de selectie bent gekomen, maar wacht geduldig af.

9. Super algemeen blijven
Heel moeilijk is het niet, om de gevraagde eisen te herhalen en achter alles te zetten dat je het bent of het kunt. Moeilijker, maar ook interessanter, is het als je met concrete voorbeelden kunt uitleggen waarom dan. Niet vergeten.

10. Niet relevante banen vermelden op je cv
Gaaf dat je op je veertiende een bijbaan bij het plaatselijke buurtcafe hebt gehad, maar tenzij je solliciteert in de bierbranche, doet het er niet echt toe dat je een lekker potje kan tappen.

Wat je dan wel moet doen? Laat je persoonlijkheid zien! Waarom ben jij geschikt voor de functie? Kom met bewijs. Wees onderscheidend en origineel. Dan kom je zeker door die eerste selectieronde en zit je binnenkort aan tafel voor die super functie!